Tylsää terveysvalistusta?

Jukka Heinonen

Terveys on hyvin laaja käsite, jonka ulottuvuuksia ovat muun muassa elinaika, sairastavuus, mielenterveys ja toimintakyky. Niihin vaikuttavat lukemattomat tekijät. Siksi ei ole perusteltua edellyttää, että jokaisen terveyttä käsittelevän tv-ohjelman tai kirjoitussarjan tulisi tuoda esiin joka ikinen aihepiiriin liittyvä seikka. Tarvitaan näkökulmia, rajauksia, kärjistyksiäkin. Muuten syntyy tylsiä ohjelmia, puisevia kirjoituksia ja epäonnistunutta terveysvalistusta.

Elämä pelissä -sarjan lähestymistapa oli kokonaisvaltainen, joskin teimme myös muutamia pelkistyksiä ja rajauksia, jotta ohjelmaa olisi helpompi seurata. Päähenkilöllä saattoi esimerkiksi olla kolme tai neljäkin ongelmaa, joista ohjelmassa nostettiin näkyvästi esille vain kaksi. Sivuun jätettyjä teemoja saatettiin sitten käsitellä toisen päähenkilön kautta. Elinajanodotteiden roolia korostettiin tietoisesti, sillä ohjelmasarjan yksi tarkoitus oli saada mahdollisimman monta ihmistä tekemään Elämä pelissä -testi.

Tehdyt ratkaisut tuntuvat yhä perustelluilta. Jos ohjelmasarjaa tehdään toinen kausi, sisällöllisiä painotuksia on ilman muuta syytä tarkistaa. Jo sadattuhannet suomalaiset ovat tehneet testin, joten mahdollisissa vastaisissa ohjelmissa ei ole enää samanlaista tarvetta korostaa elinajanodotteen roolia.

Ulla Järvi on oikeassa siinä, että Elämä pelissä -tv-sarjassa ei juuri käsitelty terveyttä uhkaavia kaupallisia tai sosioekonomisia syitä. Tavoitteemme oli tehdä menestyksekästä terveysvalistusta ja keskityimme siksi asioihin, joihin yksilö voi vaikuttaa. Leipärasvan vaihtaminen käy tavalliselta kansalaiselta helpommin kuin yhteiskunnallisen tulonjaon tasaaminen.

Isotkin muutokset alkavat yksittäisistä teoista. Kun tämän oivaltaa, elämä tuntuu kevyemmältä. Nimittäin: mitä laajemmaksi ongelman määrittelee, sitä vaikeampi se on ratkaista.

Jukka Heinonen on Elämää pelissä -sarjan vastaava tuottaja tuotantoyhtiö Tarinatalossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s