Liikahtiko jokin?

Journalisminkritiikin vuosikirjan tehtävänä on ollut aina jäljittää niitä pieniä muutoksia, joita yhden uutisvuoden aikana on tapahtunut. Aina ei tehdä suuria harppauksia ja radikaaleja U-käännöksiä, vaan useimmiten on kysymys sellaisista pienistä liikahduksista, joita ei tavalinen lukija, katsoja tai kokija edes tule huomanneeksi.

Tutkija Karina Horstin mukaan maahanmuuttokritiikille avautui hetkessä uudenlainen näkymä, kun kolme maahanmuuttajanaista pyysi kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan suojaa Suomen evankelis-luterilaisilta seurakunnilta. Maahanmuuttopolitiikka sai kasvot, mikä olisi saattanut johtaa laajoihinkin keskusteluihin. Ovi sulkeutui miltei yhtä nopeasti kuin se oli avautunutkin: rakenteellista kritiikkiä ei ennätetty esittää, kun muut asiat jo tekivät tuloaan journalismin agendalle.

Väitöstyötä verkkolehdistä työstävä Tomi Lindblom ihmettelee, ettei viime vuonna paluun tehnyt verkkolehti Uusisuomi.fi kyennyt ainakaan vielä mullistamaan verkkouutisoinnin käytäntöjä suurista lupauksistaan huolimatta. Viestinnänopettaja Pirita Juppi havaitsee, että aktivistien eläintuotantovideot saivat median huomion poikkeuksellisesti keskittymään itse asiaan, eläintuotannon ongelmiin, eikä tyypillisestä aktivistien ja viranomaisten vastakkainasettelusta näkynyt jälkeäkään.

Kirjailija-tutkijat Kaarina Hazard ja Olli Löytty käyvät läpi muutamia iltapäivälehtien lemmikkiaiheita Nallen pinkeistä pöksyistä Susan Kurosen kirjankansien lumosta viihdeartisti Kirkan kuolemaan. Turhanpäiväisiksikin luonnehdittavissa olevat aiheet saavat kirjoittajat pohtimaan aiheiden todellista merkitystä.

Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin professori Anssi Männistö luo katsauksen kamerapuhelinten kehitykseen ja maalaa kuvaa siitä, miten uusien langattomien laitteiden tulo mahdollisesti muuttaa uutisjournalistien työskentelyä.

Osiossa Kajastuksia horisontissa julkaistuja tekstejä voi kommentoida vastaamalla tähän viestiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s