Katse itään ja menneeseen

Vuosikirjan Rajanvetoa-osiossa koetetaan jäljittää sitä alati pakenevaa rajakohtaa, jossa mennyt vaihtuu tulevaksi. Kuten Raimo Salokangas toimittaja-tutkija Timothy Garton Ashia lainaten toteaa, nykyisyys on millisekunnin mittainen raja, joka erottaa menneisyyden tulevaisuudesta.

Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Raimo Salokangas kritisoi toimittajien lähdekritiikin taitoja ja toivoo, että journalistit ottaisivat taustatyössä mallia tutkijoilta. Tutkijoiden ja toimittajien vuoropuhelu on tunnetusti joskus varsin vähäistä, vaikka – kuten Salokangas toteaa – molemmat ovat toistensa sukulaissieluja ja asettuvat samalle jatkumolle menneisyyden tulkitsijoina ja tulevaisuuden määrittelijöinä.

Otsikossa esiintyvä ”raja” on monitulkintainen sikäli, että Rajanvetoa-osiossa suunnataan katse myös itärajalle. Tampereen yliopiston tiedotusopin opiskelijat ovat perehtyneet suomalaiseen Venäjä-uutisointiin tekemällä asiantuntijahaastatteluita. Moni kotimaista Venäjä-uutisointia seuraava asiantuntija on sitä mieltä, että Venäjä-uutisoinnissa jää yhä paljon sanomatta. Toimittajat ovat varovaisia, ja kielen sekä kulttuurin heikko tuntemus estävät kulttuuriset rajanylitykset, minkä vuoksi venäläinen arki jää mediassa usein tavoittamatta. Lappeenrannassa Yleisradion rajareportterina pitkään työskennellyt Marja Manninen on sitä mieltä, että Venäjä on myös itse osasyyllinen siihen, ettei maa houkuttele puoleensa suomalaisia toimittajia. Lisääntyvä byrokratia ja kontrolli vaikeuttavat työtä itänaapurissa.

Myös Viro oli viime vuonna uutisotsikoissa menneisyydenhallintaan liittyvän patsaskiistansa takia. Viron lehdistöneuvoston puheenjohtaja Epp Lauk kertoo, miten Virossa mediat itse estävät journalismikritiikin. Epp Lauk on uusi kasvo suomalaisessa journalismintutkimuksen kentässä: hän aloittaa elokuussa Jyväskylän yliopiston professorina.

Vuosikirjan Rajanvetoa-osion tekstejä voi kommentoida vastaamalla tähän viestiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s