Tekikö toimittaja oikein?

Journalismikritiikin vuosikirja 2008Miten median olisi pitänyt toimia Jokelassa? Millaiset tarinan eväät oli pääministerin romanssissa? Miten salarakkaita sikiää? Oliko Uusi Suomi vanha jo syntyessään?

Journalismikritiikin vuosikirja 2008 arvioi muun muassa näitä kysymyksiä ja pohtii niin ikään, miten journalismi suoriutui raportoidessaan ilmastonmuutoksesta, Stasi-keskustelusta ja Venäjä-uutisoinnista. Viime uutisvuoden tapahtumia ruotiva artikkelikokoelma julkistettiin lauantaina 12. huhtikuuta Mediapäivillä Helsingin Messukeskuksessa. Vuosikirjassa puheenvuoron esittää kolmisenkymmentä toimittajaa, eri alojen tutkijaa sekä journalismin lähteiden ja yleisöjen edustajaa.

Toimittajat kyseenalaistavat yhä useammin länsimaisen journalismin ytimeen kuuluvaa puolueettomuuden ideaa ja ottavat kantaa jonkin yleisesti tärkeäksi katsotun asian puolesta. Professori Risto Kunelius ja erikoistutkija Esa Reunanen pureutuvat kirjassa journalismin mielipiteellistymiseen ja hahmottelevat Iltalehden sairaanhoitajakampanjan perusteella kampanjajournalismin käsitettä. Toimittaja Ulla Järvi puolestaan pohtii Helsingin Sanomien Läskikapina-juttusarjan perusteella, miten valistajan viitta istuu journalistin hartioille.

Vuonna 2007 tuli kuluneeksi 450 vuotta Mikael Agricolan kuolemasta. Juhlavuoden kunniaksi vuosikirjassa luodaan katsaus myös toimittajien keskeiseen työvälineeseen, journalistiseen kieleen. Sosiologit Anna Simola ja Anna Rastas pohtivat antirasistisen ja kielentutkija Mila Engelberg antiseksistisen kielen mahdollisuuksia nykyjournalismissa.

Tänä vuonna Journalismikritiikin vuosikirja on luettavissa ensimmäistä kertaa internetissä. Kirjan voi ladata itselleen sähköisessä muodossa vuosikirjan blogista. Kuka tahansa voi myös esittää näkemyksensä journalismin onnistumisista ja epäonnistumisista osoitteessa https://journalismikritiikki.wordpress.com.

Vuodesta 1998 lähtien julkaistu Journalismikritiikin vuosikirja on päivänpolttavaan journalismiin liittyvien kriittisten pohdintojen foorumi. Journalismikritiikin vuosikirjan julkaisee Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikkö, ja se on Tiedotustutkimus-lehden erikoisnumero.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s